Een bijzonder boek over een transgender jongen transitie en de reacties die hij daarop kreeg, schreef hij Welkom bij de club. Ik geef toe: ik ben niet zo’n lezer.
Maar dit boek las ik in één ruk uit. Het is hilarisch, schokkend, ontroerend en zet je aan het denken over vooroordelen en discriminatie. Het boek staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs en is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.
Ramptoeristen
Een transitie is iets heel persoonlijks wat je met anderen moet delen en dat is niet altijd makkelijk. Thomas moet aan zijn omgeving vertellen dat hij verder wil leven als man en iedereen ziet zijn uiterlijk veranderen. Ooms en tantes duiken meteen op als ramptoeristen en zijn leidinggevende op kantoor neemt zelfs mensen mee om naar hem te komen kijken. Terwijl Thomas een heel normale jongen is die hele normale dingen doet. Je begint je af te vragen waarom er nog steeds zoveel mensen zijn die transseksualiteit als iets raars en sensationeels zien.
Hokjesdenken
Op verschillende manieren krijgt Thomas te maken met vooroordelen. Hij merkt dat hij na zijn transitie anders wordt behandeld dan toen hij eruitzag als een vrouw. Hij moet wennen aan de manier waarop sommige mannen over vrouwen praten tegen hem en ook is zijn geaardheid nu opeens een issue. Eerst werd hij gezien als een heteroseksuele vrouw en na zijn transitie als homoseksuele man. Eigenlijk is hij hetzelfde gebleven, hij valt nog steeds op jongens, en toch is alles anders. Het fijne aan dit boek is dat Thomas zich nooit uit het veld laat slaan door anderen. Zijn nuchtere blik geeft er een hele verrassende, grappige draai aan.
Nooit saai
Het tempo van het verhaal is hoog. De bizarre situaties op kantoor worden afgewisseld met de medische kant van de transitie: ook in het ziekenhuis beleeft Thomas van alles. Zo is het nooit saai of langdradig. Voor mij persoonlijk was het extra bijzonder om te lezen, omdat ik Thomas ken. Ik leerde hem kennen toen we bij elkaar in de klas zaten, hij zag er toen nog uit als een meisje. We raakten met elkaar bevriend, hoewel we heel verschillend waren: hij was helemaal niet bezig met make-up en kleding. Hij hield van lezen en brommers. Ik ben trots op hem dat hij dit boek heeft geschreven en op deze manier bijdraagt aan transgenderemancipatie. Hij schreef het niet alleen voor de transgenderemancipatie: met dit boek hoopt hij zijn nieuwe badkamer te financieren. Kortom doneer Thomas’ een badkamer en doe jezelf een enorm plezier door Welkom bij de club aan te schaffen!
Welkom bij de club is verkrijgbaar bij Boekhandel Van Der Velde of online bij bol.com
1 Reactie op MUSTREAD: bijzonder boek over een transgender jongen